Nyílt nap az SzKT-nál 1.

Szegedre mindig szívesen jövök. Mégsem szerepelt még a honlapomon, az ok egyszerű: túl sok minden történik itt, és amilyen tempóban haladok a honlapommal, a képek csak gyűlnek és gyűlnek. Most végre alkalmam adódott arra, hogy egyszerre mutassam be a lehető legtöbbet: lássuk a tavalyi nyílt napról készült felvételeket.

Most először autóval hoztak ide, így az 1-es villamossal nem a Nagyállomásnál, hanem a vonal másik végén, Rókus pu.-nál találkoztam. Akkor még az egykocsis Tatra T6A2H-k uralták a tájat.

Ez a kép pedig Szilánk megállóhelynél, az Izabella hídról készült.

Még a villamos kocsiszín is álmos ezen a reggelen, de nemsokára élettel telik meg: 2005. április 1-én és 2-án ez volt a Szegedi Közlekedési Társaság által rendezett Nyílt Nap egyik helyszíne.

A nap egyik hőse: a budapesti eredetű ikervillamos dugja ki éppen az orrát a csarnokból. A mai különjáratok egyik főszereplője lesz. Vele megyünk le az Indóház térig, az ő feladata a látogatók ideszállítása lesz. Hát nem szép?!?

És már itt is vagyunk a főpályaudvar előtt, az öreg tuja érdeklődőkkel telik meg.

De mivel nekünk már volt szerencsénk vele utazni, most azt próbáljuk ki, ami még nekünk is új: az SZKT nemrégiben néhány éves, használt Mercedes Citaro autóbuszokat szerzett be. Egyikük szintén a kocsiszínbe viszi a látogatókat.

Belső tér.

Persze hamarabb is érkeztünk meg, mint a különvillamos...

...így ismét lefotózhattuk, amint megérkezik. Tőle balra Bengálik láthatóak.

A másik sztár a KT4-es villamos, ők igazából most mutatkoztak be a nagyközönségnek. Őket és más használt Tatra kocsikat ex-keletnémet városokból (Potsdam, Cottbus, Berlin, Rostock, Drezda) szerezte az SZKT. Felújítás után az öreg Bengálikat hivatottak leváltani. A 201-es KT4-es itt egy T6A2-vel pózol, a háttérben a Tanuló FVV-csuklós látszik.

A 313+314 psz. ikervillamos közben pihenőre vonult.

De nézzünk be a csarnokba! A Társaság történetéről is láthattunk itt kiállítást, de meg lehetett nézni az új KT4-eseket is, néhány érdekesebb műszaki berendezés is ki volt mellettük állítva.

Ez egy ún. akcelerátor vagy gyorsító, a KT4-esek és több mint tízezer másik Tatra villamos eredetileg ezzel a menetszabályzóval készült. A harmincas években fejlesztették ki az USA-ban a PCC villamosok számára, lényege, hogy automatikusan kapcsolja a vontatómotor áramkörében az indítóellenállásokat. A dob belsejében rengeteg érintkező van, a középen körbeforgó tárcsa ezeket zárja rövidre, ki-be kapcsolva az ellenállásokat, szabályozva a vontatómotorokra jutó feszültséget.

Ő pedig a jövő, illetve már a jelen: egy Cegelec (ejtsd: szezselek) TV-Progress hajtáskonténer, az ő feladata ugyanez: a vontatómotorok fordulatszám-szabályzása, ellenben már nagyteljesítményű IGBT tranzisztorokkal, energiatakarékosan. Igen kompakt szerkezet, tőlünk távolabbi végében még a fékellenállásoknak is hely jutott. Ezt a szaggatós vezérlést építik be egyre több KT4-esbe, de ugyanilyen berendezés kerül az autóbuszokból trolivá átépített gumikerekűekbe is, de róluk később...

Nézzünk bele az egyik kiállított, Cegelec-szaggatósra átépítendő KT4-esbe, a 205-ösbe.

Még az utastér nincs készen, hiányoznak pl. az ülések, de ez már majdnem villamos. :-)

Ez itt most tényleg vezetőállás, mert ülés még nincs benne. :-) Érdekességképpen megemlítem, hogy az akcelerátoros kocsikat menet- és fékpedállal irányítja a vezető, a szaggatós kocsikon - mint itt is - már a bal kéznél lévő kontrollerkar van beépítve.

Nagyon pöpec! Ablaktörlő az oldalsó ablakon! :-) Néha tényleg nagyon jól jönne a trolimra is, lehetne látni esőben pl. a visszapillantó tükröt is! :-)

A KT4-esek legnagyobb furfangja, hogy ő egy rövidcsuklós kocsi, tehát nagyobb befogadóképességű, mint a négytengelyes forgóvázas kocsik, mégis, csuklószerkezetének köszönhetően szűkebb fordulókban is elfér. Mivel kétrészes kocsi, de csak két forgóváza van...

...ilyen rudakkal vannak a forgóvázak és a csukló összekötve, hogy egyenesen haladva ne forduljon be, ívben haladva viszont igen. :-)

Vessünk néhány pillantást a kerítés mellé letámasztott üzemi járművekre is! Ő az SZ5 pályaszámú szakszolgálati motorkocsi, eredetileg a budapesti 1506-os majd 1520-as psz. F1A kocsi. Újpesti gyerekként nekem nem volt szerencsém "Ezerötszázasokat" látni, ezért amikor először Szegeden megláttam ezt a kocsit, elképedtem a mérete láttán: ahhoz képest, hogy "kis kéttengelyes" döcögény, elképesztően hosszúnak tűnt először (az is)! Azóta is kéttengelyes UV-nak hívom őket. :-)

Ő pedig az SZ6-os, eredeti pályaszámán 1531-eske. Belülről még sose láttam, most megteszem.

Micsoda gyönyörűség, három arc a Füzesi-főműhelyből egy helyen! Ismét otthon, gyerekkoromban éreztem magam: Füzesi-kasztnis öreg döcögények mellett a hetvenes-nyolcvanas évek modern Csehszlovákiáját idéző Tátrák! (Kíváncsi vagyok, valaki észreveszi-e, hogy mi nem stimmel ezen a két képen? :-)) )

Többfunkciós rakodótér. :-)

Ő pedig az MIII-as mozdony, talán '93 táján járhattam erre először, akkor még mintha üzemelt volna, legalábbis a Rókusi pályaudvarnál láttam akkor.

Különböző elhagyott kocsik pihentek még itt, hozzánk közelebb egy egykori síncsiszolót láthatunk.

Arrébb pedig Frédi és Béni hótolója (hóekéje) látható, legalábbis elég kőkorszakinak tűnik. :-) Az még nem világos, miért volt lánckerék az egyik tengelyén...

Folytatás >>>

A szöveget és a képeket Báti András készítette, kivéve ahol másként van feltűntetve (C) 2005-2006

Vissza     Tetejére     Fotóalbum     Főlap         Vendégkönyv