Nordhausen: kis város nagy ambíciókkal 2.

<<< Előzmények


A 106-os az 1-es és a leendő helyiérdekű 10-es vonal külső végállomásánál, Krankenhausnál. Vele süllyedünk vissza a belvárosba, ahol megnézzük az aktuális vágányépítéseket. Azon meg ne csodálkozzunk, hogy egy ilyen kis üzemben többször találkozunk ugyanazzal a járművel! :-)

Ez a Bahnhofstrasse, ahol a hurokvágány megszakad...

...de annyira, hogy a Zorge folyón átívelő fél híd már el is tűnt... azazhogy az is újjáépül. Balról a hurok meglévő ága kanyarodik a híd meglévő felére az Uferstrasséról.

Egy kép a túloldalról. Az utca végében az a kis tornyos épület a vasútállomásé.

A Bahnhofstrasse és az Arnoldstrasse kereszteződésében vagyunk. Itt kétvágányú deltakapcsolat lenne a 2-es vonallal, amelyik balról, a Parkallee és a kocsiszín felől jön, és nekünk egyenesen halad tovább, együtt az 1-essel, fel a hegyre a városháza felé.

Itt a jobboldalra terelik a járműveket a fűvesített szakaszig, onnantól működik mind a két vágány. Sajnos a kis Combino-k nagyon rosszul vették ezeket a szűk íveket, egy dinamikusabban vezető miatt egyszer nekivágódtam az egyik villamos oldalfalának, egy utas majdnem leesett a székről. Összességében a Combino egy kíváló jármű... egyenes vonalra. Az emelkedőket is rendkívül könnyedén és halkan kűzdötte le, ám amikor ívben haladt, a kocsi hihetetlen rángásokba kezdett, nem az ívet követte, hanem hírtelen keresztbe fordult, bebicskázott a kocsiszekrény, majd ezt kiegyenlítve egyenesen haladt. Ismét bebicskázott, majd egyenesen ment, bebicskázott, egyenesen ment... Vélhetően a Combino Budapest ennél finomabban fut majd, hisz annak orrészét egy forgóváz vezeti meg, ami remélhetőleg megnöveli a futásjóságot.

Végre elkaptunk egy GT-4-est is. Ő a 78-as (ex-Stuttgart 522.), 1959-ben épült, tehát egyidős az egyik nosztalgiajárművel! A vágányzár miatt a 2-es villamos Nordbrand megállójában helytelen vágányon áll meg, majd elkanyarog Nordhausen-Ost felé.

Ismét a 101-essel találkozunk, a halberstadti vendégvillamossal...

...majd egy újabb utazóval, a 107-essel. Ő Ausztriában, Gmundenban vendégszerepelt két hétig a Siemens és a helyi villamosbarátok jóvoltából, ahol szintén új járművek beszerzésén gondolkodnak. Erről a kirándulásról itt láthatsz néhány fényképet.

A szállásunk nem akármilyen helyen volt ám, hanem közvetlenül egy tartalék-kocsitároló mellett, ahol csupa félreállított GT-4-es állt. A következő nap reggelén meg is néztem, addig Mestska várost nézett.

Legelől a 75-ös psz. egyirányú kocsi áll (ex-Stuttgart 738.), mellette a kétirányú 92-es (ex-Freiburg 111.).

A 82-es egyirányú (ex-Stuttgart 543., évj.: 1960) forgóvázak és a kétirányú 91-es (ex-Freiburg 110., évj.: 1966) társaságában.

Egy egyirányú Combino Nordbrand megállóban (ahol a deltakapcsolata van az 1-essel). Szerintem ez a homlokfal-kivágás túl kicsire sikerült a kijelzőhöz képest.

A 103-as psz. egyirányú Combino belső elrendezése. Vele megyek a még be nem utazott szakaszra, Nordhausen-Ost végállomásig, ahonnan egy másik GT-4-essel jövök vissza.

Az ötvenes évek végén az Esslingeni Vagongyár és a stuttgarti közlekedési társaság közös fejlesztése során készült el a GT-4 típusú kocsi. Ez a korábban már látott KT4-eshez hasonlóan két részes csuklós, két forgóvázzal. Itt külön mechanizmus nélkül tud ívbeállni a forgóváz úgy, hogy az nem központosan forog az alváz alatt, hanem az alváz hossztartói a forgóvázak járműközéphez közeli kereszttartóira támaszkodnak, míg az alváztól függetlenül mozgó járműszekrény-felek ettől távolabb támaszkodnak a forgóvázakra. A járműszekrény-felek fix pontja pedig a járműközép, itt viszont az alvázra támaszkodnak. Ezzel együtt a két kocsiszekrényrész elmozdulása mindhárom tengely mentén megoldott (ebben például igen nagy hiányosságai vannak a mi Ipari Csuklósainknak). A két vontatómotor az alvázra van szerelve, és kardántengellyel hajtják meg a forgóvázak egy-egy tengelyét, a két külső kerékpár futó. A hátsó beszállóajtónál a padló egy lépcsőfoknyival lejjebb van süllyesztve, itt a babakocsisok szállhatnak be könnyebben. A csuklórészben pedig igen nagy szabad tér maradt. Kifelé nyíló lengőajtajai szintén a belső teret nagyobbítják meg (vicces, hogy a kocsi leszállásjelzője a függőleges ajtórúdra van szerelve, így nyitáskor-csukáskor az is ide-oda forog :-) ). És egy szubjektív vélemény a végére: eleve érdekesnek tartok egy olyan villamost, amiben fel-felpörög néha a légsűrítő. Igen, az ajtókat és a rögzítőfékeket is nagynyomású levegő működteti, ezáltal a kocsinak már a hangja is elég jellegzetes! :-) Sajnos a típus itt már eltűnőfélben van, az eredetileg Stuttgartnak gyártott egy- és a Freiburgnak, Neunkirchennek, Reutlingennek gyártott kétirányú villamosok, a "Svábok" először német városokba vándoroltak tovább, átmenetileg, ám manapság leginkább már keleten, például Romániában lelnek új otthonra. A stuttgarti kocsik érdekessége, hogy őket át se kellett festeni a nordhauseni színtervre, hiszen a régebbi Thüringerwaldbahn-i és budapesti színtervhez hasonlóan itt is a fehér-fekete-sárga színek voltak használatban (a Combinok szakították meg a hagyományt).

Ezek után nincs más hátra, mint előre! Irány Halle, hiszen úgy tudom, ott is vannak GT-4-esek...

Folytatás: Halle: búcsú a Sváboktól >>>

A szöveget és a képeket Báti András készítette, kivéve ahol másként van feltűntetve (C) 2003

Vissza     Tetejére     Fotóalbum     Főlap         Vendégkönyv