<<< Előzmény: Lipcse: az alacsonypadlósok fellegvára

Linz, ahol a méret a lényeg

Hatodik nap. Keletnémet túránk után még keletebbre jöttünk, hogy igazi nyugatias járműveket is lássunk. Például a gömbölyű DÜWAG-liszensz csuklósokat, hasonlóakat, mint amilyeneket Bécsből vásárolt Miskolc.

Íme itt is van egy, a főpályaudvar előtti ideiglenes hurokvágánynál. 2005-től ezek a vágányok már nem lesznek itt, ahogy pár évvel ezelőtt sem itt voltak, lásd a közlekedési társaság vonatkozó képét, az átépülő főpályaudvar alatt lesz a villamosvonalak végleges helye, az átépítés idejére épült ez az ideiglenes szakasz. A villamos egy majd' két kilométer hosszú alagútban fog átjutni a Westbahn vasút (Bécs-Salzburg) déli oldalára. Hmmm... valami nem stimmel ezen a villamoskocsin! Ja igen, ez egy tíztengelyes, négyrészes csuklós, pont egy szekcióval hosszabb, mint amihez a szemem már korábban hozzászokott. A teljes alakos reklámja viszont ismerős lehet: Austria Lotto volt már Magyarországon is! :-)

Hogy hogyan lett ilyen hosszú ez a villamos? Nos, őt a hetvenes évek végefelé építette a bécsi Bombardier-Rotax, tizenegy társával együtt, de még nyolctengelyes, háromrészes csuklós villamosként. Aztán, mivel a méret a lényeg, a növekvő utasforgalom miatt 1979-80-ban kiegészítették őket még egy középrésszel, így lettek tíztengelyesek. Ugye, az építőkocka-elv, ami alapján manapság építik a legmenőbb modern villamosokat (Siemens Combino, Bombardier Cityrunner - azaz most már Flexity Outlook -, vagy Alstom Citadis). Ha jól tudom, ennél hosszabb gömbölyű DÜWAG-kocsi csak a Rhein-Hardt-Bahn-nál van, Nyugat-Németországban.

Vele végig is mentünk a 3-as vonal külső végállomásáig, át a Duna túloldalára, Urfahr-ba. A tárolóvágányon áll egy nyolctengelyes DÜWAG-liszensz kocsi, a 63-as. A hétdarabos széria 1970-72-ben épült a Lohner gyárban, akkor még hattengelyesként (hasonlóan néztek ki, mint a bécsi vagy a miskolci E1-esek, csak ugyebár errefelé 900 milliméteres a nyomtáv), 1973-74-ben ők is kaptak egy-egy középrészt és alá még két tengelyt. Hmmm... ötletes a reklám a homlokoldalon, a fényszórónál.

Az előbbi kocsi az Urfahr-i hurokban. A második képen látszik a háttérben az osztrák vasút (ÖBB) Linz-Urfahr állomása a hozzátartozó mellékvonali motorkocsikkal.

De van itt még egy érdekesség: a Pöstlingbergbahn hegyivillamos alsó végállomása. 1898 óta közlekedik, és 116 ezrelékes legnagyobb pályaemelkedésével a világ legmeredekebb adhéziós vasútjai közé tartozik - vagyis nem fogaskerekű! A villamossal ellentétben nem 900 mm, hanem méternyomtávú.

Közelebb jőve már észrevehető, ezek az öreg kéttengelyes döcögények rúdáramszedősek, mint a trolibuszok. A végállomásokon az áramszedőket átfordítják az ellenkező irányba. A kocsik közé tartozik négy nyitott utasterű nyári kocsi is, 1898-ból, egyikük Gmundenban közlekedik, tartós bérletben.

Menjünk vissza villamosozni. Mint általában, most se volt sok időnk, a Pöstlingbergbahnra pedig nem volt érvényes a napijegy :-(. Igen, jól látod: az osztrák kollégák nem szégyellenek a város belsejébe fénysorompót (!) építeni, hogy biztosítsák a villamos feltétlen előnyét!

Felpattanunk a város alacsonypadlós típusára, egy Bombardier építésű Cityrunner-ra, azaz ahogy már manapság árulják: egy Flexity Outlook-ra. Ezeknek a hajtásuk a kerékkel együtt az ülések alatti dobozkákba vannak elrejtve.

Ugyan a belső berendezés nem volt túl tágas (a nordhauseni Combino futómű nélküli szekciója tágasabb volt, bár azt nem tudom, az mennyivel volt szélesebb kocsi), ívben való futása viszont összehasonlíthatatlanul finomabb volt, mint a Combino-é.

És akkor nézzük, hogyan is néz ki kívülről. A Graz-i Cityrunnerekhez képest újabbfajta orrészt kaptak, de még így is úgy néz ki, mintha feje, koponyája lenne a két végen. Ja, és mivel a méret a lényeg: ez is két szekcióval hosszabb, mint a Graz-i kocsik.

Az Universität végállomáson vagyunk, előttünk a 001-es pályaszámú Cityrunner áll a hurokban, a városüzemeltető Linz AG saját reklámjával. Mivel a szervezésben még nem állnak a fiúk a toppon, az 1-es és 2-es viszonylat is ugyanazt a vágányt használja, pedig kettő hurokvágány is van. Így a mi 005-ös kocsink nem fért be a leszállóhelyre, a vezető csak az első ajtón engedte leszállni az utasokat.

A 001-es előtt ugyanis állt még egy harmadik kocsi is, az 55-ös. Ez a német M és N (méter-, illetve normálnyomtávú) DÜWAG/DUEWAG Stadtbahnwagenekre emlékeztető kocsi, a Graz-iakhoz hasonlóan, a bécsi Bombardier-Rotax gyárban készült, kivételesen már eredetileg is tíztengelyesként. :-)

Ezek beálltak pózolni, hát kérem, mit tehettem én?!? Igen, lefotóztam őket. :-) A narancssárga csíkos fehér színösszeállítás a most éppen aktuális a városban. Ez másoknak is megtetszett: egy török város is ugyanebben a kivitelben rendelte meg villamosait, csak persze rövidebbeket.

Ugyan a kocsi 100 százalékban alacsonypadlós, mégis csak egy ajtó van kijelölve kerekesszékes használatra, itt egy kihajtható rámpa is be van építve.

Tájékoztató a várható villamosterelésekről, a főpályaudvar környéki alagút munkálatai kapcsán. Az íves piros sáv - ami itt a jobb alsó sarok felé kanyarodik - lesz majd a végleges pálya, a rámpa az alagútba.

A kerekesszékeseknek fenntartott hely. Visszafelé is keresztezzük a már látott mellékvonal vágányait. Nem kell megijedni, személyszállítás ott nincs, amolyan Kőbánya-Hízlaló féle üzemi célú vágány kereszteződéséről van csak szó.

Nem lehet kihagyni a fotózásból a belváros sétálóutcáját és a Hauptplatzot, vagyis a Főteret sem.

Ismét egy hattengelyesként gyártott, majd nyolctengelyessé hosszabbított Lohner kocsi, a 66-os a korai hetvenes évekből, a nyolcvanas-kilencvenes években megszokott fényezésével (végre egy régi kocsi teljes reklám nélkül).

A 003-as Cityrunner. Tisztán kivehető körülötte, hogy ez nem volt mindig sétálóövezet.

Egy tuja a Duna-hídon (Nibelungen-Brücke)...

...és továbbiak a főtéren. Érdekes, hogy mindkettő a bécsi Bombardiernél készült, csak mintegy húsz év különbséggel.

Vissza a főpályaudvarhoz a Landstrassén. Ott, ahol a mögöttünk jövő villamos jön, látható egy felsővezeték-dzsumbuj, na az például egy villamos-troli kereszteződés.

És itt már látható is, hogy a főpályaudvari alagút rámpája elkészültéig egy ideiglenes vágánypáron fognak a villamosok haladni a Blumauer Platzon. Ma még itt válik el egymástól a 3-as és a nagyobb forgalmú 1-es és 2-es vonal. E két utóbbit akarják a főpályaudvari új csomóponthoz vezetni.

A pályaudvar mellett keresztezi egymást a 3-as mai ideiglenes vonala és néhány méterrel alatta a fúrt alagútban vezetendő új vonal. Az új földalatti állomáshoz két végén egy-egy föld alatti hurokvágány is épül.

Na valahogy így fog kinézni. Ez a tábla a vasútállomás gyalogos aluljárójában volt elhelyezve. De most már megyünk is tovább, mert vár minket egy igen érdekes villamosvonal a Traunsee partján.

Mellékvágány: Linz, másodszor >>>

Folytatás: Lambachtól Gmundenig: HÉV-ezés a Stern & Hafferl vonalain >>>

Vissza     Tetejére     Főlap         Vendégkönyv