Vonatozás 2005. - A Krokodilvadász-túra 1.

Mióta eszemet tudom, a modellvasútazásból mindig is ismerős volt egy bizonyos mozdony. Zöld volt, két végén hosszú orra volt, Krokodilnak hívták. A második világháború idején építették őket Németországban, ahol a nyolcvanas években is vontatták tehervonataikat. Ausztriában, ahol az 1938-as Anschlussnak köszönhetően szintén közlekedtek ezek a mozdonyok, a kilencvenes évek közepén álltak le. Mikor megtudtam, hogy ismét Krokodilok álltak forgalomba, következő túrámat igyekeztem úgy szervezni, hogy találkozzak is ezekkel az impozáns monstrumokkal.

Többedmagammal először Bécsbe indultam, ahol a 21. Tramwaytagot, azaz a bécsi villamosok nyílt napját néztük meg. Már az indulás izgalmas volt, annak ellenére, hogy időben indultam otthonról, majdnem lekéstem a vonatot, mert két troli is kimaradt egymás után. Gyorsan átfutottam a Nyugatihoz, villamosra, majd az azonnal érkező metrópótló buszra szálltam. Ez volt az egyik szerencsém, nem kellett mozgólépcsőznöm az amúgy is ritkábban járó metróhoz, így éppen 6 órára a Keletibe értem. De sebaj, útközben kaptam egy sms-t útitársaimtól, hogy nem is kell sietnem, a Dacia expressz, szokásához híven, fél órát késik. No, az első vonatos látkép a Budapest felől érkezőknek a Kledering-i rendezőpályaudvar (Zentralverschiebebahnhof Kledering) egyik gurítója, ahol éppen egy 1063-as tolató villamosmozdony cibált egy transzformátorszállító szerelvényt. No igen, ezek az osztrák Szöcskék is emlékeztetnek a Krokodilokra, de nyjeeeemm az igazi! :-)

Viszont itt mindig látni jónéhány, éppen pihiző mozdonyt. Most például az egyik legifjabb Taurus, az 1116 248-4 pályaszámú állt itt.

Itt, ahol vonatunk elkanyarodik nyugat felé, rengeteg mozdony szokott várni következő munkájára, most csak ez a két 1142-eske volt itt.

A Budapest felől érkező vonatok ugyanúgy megkerülik a várost, mint Budapestet a Keletiből indulva, majd nyugat felől érkeznek meg Westbahnhofra. Ezen az elkerülő vonalon építkeztek éppen, a szélső vágányon a "felsősök" dolgoztak, a mellettünk lévő vágány még az alapoknál tartott. Figyelemre méltó az aszfalt alapozás a zúzottkő ágyazat alatt.

A meglepetés erejével ért, hogy máris, a két Taurus mellett balra, észrevettem egy Krokodilt. Igaz, ez a Krokodil nem az a Krokodil, amiért én elindultam, az osztrák és svájci vasúton volt egy másik hasonló gépezet is, de az svájci eredetű volt, csatlórudas hajtású, és szintén a hosszú orra miatt kapta ezt a becenevet (egy ilyenről itt láthatsz egy képet). Ez a mozdony valószínűleg egy különvonatot hozhatott a Tramwaytag-ra.

Bécsi utazgatásaink közben megfordultunk Hütteldorfon is: a helyi MÁVAUT, vagyis az ÖBB Bahnbus telepén láthatunk egy rögtönzött járműbemutatót Gräf & Stift, M.A.N. és más egyéb buszokból.

Ide egyébként azért jöttünk, hogy kipróbáljuk az ÖBB új villamos motorvonatát, a magyar közbeszerzési tragikomédiából is ismert Bombardier Talentet (Tüzér Tehetség? :-) ). Vele az S45 vonalon utaztunk végig Handelskai-ig.

Az S45 vonal felett, Wien Floridsdorf felé halad egy másik Talent, a Dunán át. Érdekes módon itt megtartották a balos közlekedést.

Az egész napos villamosvadászat után elbúcsúzom a többiektől: ők hazaindulnak a szokásos Dacia expresszel, én az Orient EuroNight fedélzetén haladok tovább nyugat felé. Addig is, fotózok néhányat Wien Westbahnhof állomáson. Itt egy osztrák Hernyót láthatunk, az eredeti, kék-fehér színezésben. Most már értem, mire ez az "osztrákiatlan" színterv: az itteni perontetőkhöz egész jól illik. :-)

Nem sokkal később, ugyanitt, egy másik 4020-as, immár az új piros-szürke CityShuttle dizájnban tündökölve.

Nézelődjünk tovább: Hamburgba készülődik a Hans Albers EuroNight vonat, amely autószállító kocsikat is visz magával.

A felső szintről külön lépcsőn jöhetnek le a tulajdonosok.

Egy se vége-se hossza ICE szerelvény érkezik nyugatról. A jó 360 méter hosszú vonat név szerint az ICE 29-es, aki reggel fél hatkor indult Hamburgból, majd Kölnön, Frankfurton keresztül tekergett le Bécsbe, és most, este fél nyolcra ért ide. A vonat elején a 401 067-4.

Életkép: eközben a Hans Albers háló- és fekvőhelyes kocsijait látják el ágyneművel...

...a vonat elejére pedig rááll a német 101 091-7-es.

A 2070 020-9 psz. Hector további autószállító kocsikat tologat. Majd betolják az én vonatomat is: a Párizs felé közlekedő Orient EuroNight vonatot. Két éve egy elég kényelmetlen éjszakát töltöttem ezen a vonaton: csak nappali közlekedésre alkalmas, termes kocsik voltak az ülőhelyes részen. Gondolkoztam rajta, hogy vajon érdemes volna-e fekvőhelyet foglalnom, nehogy úgy járjak, mint múltkor. Végül kockáztattam: maradtam az ülőhelynél, foglalás nélkül, aztán majd kiderül, megérte-e. Jól jártam: a vonat elejére raktak egy fülkés kocsit is, kevés foglalt hellyel, úgyhogy kényelmesen keresztbe feküdhettem a három ülésen. Király! :-)

De még rögtön elindulás után megejtettem ezt a fotót. Nem tudom, én úgy vagyok a képeimmel, hogy némelyik közülük a kedvenceimmé válnak, mert valami érdekes momentumot sikerült elkapni. Ilyen kedvencem lett ez a kép is, ahol az én vonatom mozdonya (1116 087-6) tükröződik a tároló vágányon álló ICE ablakaiban! Hát nem tökjó? :-)

Stuttgartban menetirányváltás és gépcsere: Karlsruhéban szálltam le, itt már egy kék 181-es, tehát nagy valószínűséggel a 206-oska vontatta a vonatomat. Érdekes módon a kocsim átjáróajtaja nem volt lezárva, vagyis simán ki lehetett volna esni hátrafelé. Ez errefelé nem megszokott. Amíg a következő vonatomra várok, a Railion (ex DB Cargo) teherszállító divízió mozdonyait lövöm le, ezek közül a 185 152-6 psz. kétáramrendszerű mozdonya is identitászavarral kűzködik: még nincs rajta a Railion logo, de már nincs rajta a DB logo se. Mellette pedig a sátánista 363 666-9 pihen. :-)

Az új évezredre a regionális vonatok is megkapják új mozdonyaikat: a svájci Baselba indul egy 146-os emeletes kocsijaival. A Basel SBB állomás, ha jól tudom, még a DB német vasút fennhatósága alá tartozik.

Közben szitkozódok egy kicsit: a "német Elvirában" megadott Intercity épp ezen a napon nem közlekedett, úgyhogy egy regionális vonatot találtam csak helyette, igaz, valamivel korábban. Még jó, hogy az állomási menetrendet átbogarásztam. Következő morgásom: várok egy Mannheim felé tartó S3-asra, erre föl begördül ez a motorvonat a célkijelzőjén S1 Kaiserslautern felirattal. Na köszi. A térképet néztem meg gyorsan, és valóban, a vonat, ha minden igaz, Heidelbergen és Mannheimen keresztül halad majd tovább Kaiserslauternbe, vagyis elvileg nekem is jó lesz Heidelbergig.

De csak Bruchsal-ig maradok fenn, egyrészt az afró diszkóból kora reggel szabadult utazóközönség se nyerte el a tetszésemet, másrészt fotótéma akadt egy NOHAB, egy Class 66 és egy Karlsruhei villamos képében.

Itt a kis turcsiorrú, szomorú tekintetű öregfiú. Ő az Eichholz vasútépítő- és vasútlogisztikai cég dán eredetű V170-ese, valószínűleg az 1151-es pályaszámú. Az A1A'A1A' tengelyelrendezésű (vagyis a hat tengelyből csak négy hajtott), a dánoknál My sorozatú gépet 2602-es gyári számon építették 1965-ben, a Dán Államvasutak (DSB) után működött az NEG-nél (Norddeutsche Eisenbahn-Gesellschaft mbH), az új Integral motorvonatok problémái (kiesése) idején a BOB-nek (Bayerische Oberlandbahn GmbH) adták kölcsön, majd a Vossloh Schienenfahrzeugtechnik GmbH-hoz (VSFT), utána a Gamma-Trade-Import GmbH-hoz került, végül az Eichholz-hoz igazolt.

A vasútvonalak megnyitása a privát üzemeltetők előtt azt is magával vonta, hogy más EU országok vonatai is beléptek ide. Ez a Class 66-os (vagyis a General Motors, a GM-EMD JT42CWR típusú, 2462 kW teljesítményű, 2001-es építésű dízelmozdonya) a belga, Boom-i székhelyű Dillen & Lejeune Cargo NV (DLC) gépe. Országhatárokon átmenő konténervonatokat továbbítanak, úgy látszik, olcsóbb végig drót alatt füstölni, mint többáramrendszerű villanymozdonyokat venni. A CBRail en Mitsui Rail Capital Europe-tól lízingelt mozdony augusztus óta már a holland ERS Railways B.V.-nek van bérbeadva.

Persze a sok magáncég között azért még van jópár DB-s vonat is. :-) Itt a kétáramrendszerűnek épült 185 076-7 visz egy tehervonatot.

A 425 237-5 kezdetű motorvonat érkezik Karlsruhe felől, ezzel megyek tovább Heidelbergbe.

Ott máris megláttam ezt a szépséget a helyi Posta vágányain. Ő a VS 908 801-4 (vezérlőkocsi) és VT 608 801-7 (motorkocsi) összeállítású dízel motorvonat.

Mint később kiderült, ő az NSZK-ban állomásozó amerikai hadsereg (US Army Transportation Corps) szalonmotorvonata volt, a "der General", aki a hidegháború alatt a legnagyobb katonai tisztségviselőket, sőt mi több, magát JFK-t is szállította az országban. Itt, Heidelbergben volt állomásítva, több hasonló US Army motorvonattal egyetemben, melyek kórházi (betegszállító, Lazarett-) motorvonatok voltak. Az 1956-ban épített "Generális" 1991-ben lett kivonva a forgalomból. Egy magáncég vette meg, aki exkluzív utazásokat tervezett vele, sajnos idáig nem jutott az ügy...

Ugyan megfelelő fotóhelyet nem találtam, a csomagszállító kocsik peronközi aluljárója viszont igen sejtelmes hely (azt nem tudtam, hogy az átjárás tilos piktogram a peron vége előtt az ide levezető rámpára is vonatkozik, de most már mindegy :-) )!

Heidelbergi látkép villamossal. Hogy hol a villamos? Nézd meg a nagy képen! :-)

A háttérben Heidelberg Hbf., vagyis a főpályaudvar épülete látható. Tök úgy néz ki, mintha fejállomásnak tervezték volna, ehhez képest tőle balra, sréhen húzódnak a vágányok.

KZsoci haverom kommentje egy idézet a Jurrassic Parkból: "Lesznek dinoszauruszok is ezen a dinoszaurusztúrán?!?" :-)

Folytatás >>>

A szöveget és a képeket Báti András készítette, kivéve ahol másként van feltűntetve (C) 2005

Vissza     Tetejére     Fotóalbum     Főlap         Vendégkönyv