<<< Előzmény: Halle: búcsú a Sváboktól

Gera, avagy az NDK hagyatéka

Köszönettel Jens Geks helyi villamosbarát megjegyzéseiért

Ahogy a várostérképre nézünk, rögtön gyanússá válik a dolog: nincs villamos a főpályaudvarnál! Márpedig az ökölszabály szerint Németországban ott van a belváros, ahol a vasútállomás, és ha a városban van villamos, akkor az van ott is. Gerában nem. Sőt, 1-es villamos sincs. Viszont van 2-es és 3-as vonal, de ez ismét gyanút kelt bennünk: akkor valamikor kellett lennie 1-esnek is!
Forrás: Strassenbahnen zu Ulbrichts Zeiten *
És így is van: Gera hálózata az NDK-ban sokkal kiterjedtebb volt, mint a vasfüggöny lehullása után. A fenti képen egy gerai tehermozdony látható a villamosvágányokon. A képaláírás szerint 1963 februárjáig tehervillamosok szállították a szenet a közeli keskenynyomközű vasútról Gera-Pforten vasútállomáson keresztül a helyi gyárakba. Sőt, a kép jobb sarkában még trolibusz-felsővezetéket is találunk, tehát kötött pályás közlekedéssel elég jól el voltak látva.

Mivel villamosozni jöttünk, a pályaudvartól gyalogolnunk kellett, vagy buszra várni. Előbbi mellett döntöttünk, így az Ernst-Toller-Strassén át a Puschkinplatzra érkeztünk. Már itt elvesztett sínek, azaz régen felhagyott (és itthagyott) villamossínek hevertek. A fenti képeken egy kétvágányos szakaszt aszfaltoztak le szégyenlősen, az út közepén...

...majd itt-ott kilátszik egy-egy sínszál a macskakövek közül abból a vágányból, ami a De-Smit Strasséról kanyarodott az előbbiekre. Az, hogy mikor készült a felvétel, jól látható a Stop-tábla hozzáadott politikai üzenetéből: miután USA ismét megtámadta Irakot. A másik poén a jobboldali képen van: a háttérben már épül az új villamosvonal, az új 1-es, amely - számomra egy igen nagy hiányt pótolva :-)) - a vasútállomás felé vezet majd, nekünk jobbra kanyarodva.

Na de sétáljunk tovább, a Johannisstrassét keresztezi a 3-as vonal. Először a központi busz-villamos megállóhelyről, a Heinrichstrasséról indul felfelé a villamos, átmegy egy új épület alatt, keresztezi a sétálóutcánkat, majd ismét egy ház árkádja alatt tűnik el.

Igen, a "vájtszeműek" :-) jól látták: egyvágányozás van itt is, mint ahogy korábban Schkopauban, Halle mellett láttuk, a villamos fölötti épület építése okán, és itt is repülővágányokat, kúszóváltókat alkalmaznak a két irány összeterelésére. Mint látható, a módszer kavicságyas pályán sem megoldhatatlan, csak betonalapokat kell az ideiglenes pályaelemek alá rakni. A régi vonalvezetés egyébként a baloldali házak túloldalán, a Sorgén keresztül haladt, 1984-ig.

Amit viszont furcsállottam: a 3-as viszonylat szerelvényei (két csatolt KT4D, illetve felújított változatai) igen sűrűn követték egymást, sűrűbben, mint amit a tényleges utasforgalom megkívánt volna - de turistaként ennek csak örültem. Első pacink a 351-es pályaszámú KTNF8, azaz egy négytengelyes, forgóvázas, alacsonypadlós középrész befüggesztésével nyolctengelyessé hosszabbított KT4-es. Ezeknek a középrészeit a CKD Praha, illetve az egykori berlini Waggon-Union csarnokaiban (ma Bombardier) építették be, a kiskerekes forgóvázakat pedig az egykori LHB, Salzgitter (ma Alstom) szállította. Ennek a szaggatós szabályzója TV14-es típusú, azaz CKD gyártmány.

Az alacsonypadlós középrész belseje. Hát van egy kis belmagassága, az biztos! :-)

Elérkeztünk a lusani végállomásra, pontosabban Lusan/Zeulsdorfra. A kocsi elején virít az eléggé nagyzoló Niederflurbahn (alacsonypadlós vonat) felirat, hiszen a majd' 46 méter hosszú kétkocsis szerelvényben jó 4-5 méternyi az alacsonypadlós rész. Ennyire futotta, manapság még meghírdetett időpontban, félóránként járnak az alacsonypadlós "vonatok", azon kívül csak szerencsével lehet őket elkapni.

Visszafelé egy KT4D M szerelvény indul, ez a KT4-esek modernizált változata. A modernizált és szaggatós KT4D MC sorozattól kívülről is megkülönböztethetőek, például a csatlásfedelek színéről: a szaggatós kocsik elektromos csatlásfedele sárgára van festve, ezeké szürke maradt, nehogy véletlenül elektromosan is összecsatoljanak különböző típusokat.

Eközben villamosunk (vezetője) a tartályból homokot vételez. Látható a 356-os szaggatós (chopperes) kocsi sárgára festett csatlásfedele is.

Méternyomtávú Tátra-forgóváz.

Villamosok a hurokvégállomáson, pontosabban a felszállóhely előtti várakozóhelyen.

Ez pedig az alacsonypadlós középrész Linke-Hofmann-Busch (Alstom) forgóváza a kis kerekeivel.

Annak ellenére, hogy a hely villamosokkal volt tele, rossz érzésem volt: ez a lakótelep teljesen kihalt volt, már-már kísérteties, sehol egy lélek nem volt az utcán, és ez nem csak a zord időjárás miatt volt így.

Emlékeztek még a Jénai oldal bevezető soraira? Itt az ékes példa, amit addig el se akartam hinni, amíg nem látom: a volt NDK városaiban tízemeletes panelházakat bontanak le sorra, mert annyian elköltöztek a nyugati államokba!

Felszállunk egy 2-esre. A 305-ös pályaszámú KT4D MC Alstom gyártmányú TV-Progress szaggatóval van ellátva, ilyenek lesznek a szegedi "új" KT4-esekben is. Vele elmegyünk Zwötzenbe (nem összetévesztendő a jénai Zwätzennel :-) ). Közben elhaladunk a Fussgängerbrücke megállónál, ami nem másról, mint egy közönséges gyalogos felüljáróról kapta a nevét, majd az önálló szakaszon elhaladunk a kocsiszín előtt is. A fenti kép már a végállomáson készült, ami láthatóan több jármű fogadására volt berendezkedve. Nem véletlen: ahogy Jens Geks úrtól megtudtam: a kilencvenes évek elejéig "a belvárosban volt a kocsiszín, de ott szerelvényt leállítani nem lehetett, annyira kicsi volt. A kocsik éjszakára a végállomásokon lettek félretéve (annak idején még nem volt probléma a graffiti és a vandalizmus). A legtöbb kocsi Zwötzenben [itt] állt. A három vágányú fordulón kívül volt még egy négy vágányú tároló terület, vágányonként három-négy szerelvény elfért. Zeulsdorfban [lásd fentebb] pihent általában három szerelvény, és a belváros egyik mellékutcáján is aludt néhány kocsi". A nyolcvanas évek végére a 2-es vonal forgalma (akkor még a régi útvonalon, a Zwötzener Strassén jött a belváros felől) teljesen lecsökkent, "csak azért maradt meg, mert a végén volt a legnagyobb leállító hely". Ma már megépült az új kocsiszín, a mai 2-es vonal Lusan/Brüte felől jön idáig, de ez a szakasz is meg fog szűnni, a vonalat a Vogtlandbahn Gera-Zwötzen vasúti megállójáig vissza fogják vágni. Rögtönzött utasszámlálási adataink birtokában (mi ketten voltunk az egyedüli utasok) könnyen ki lehet számolni, hogy ez a beruházás ugyanolyan felesleges lesz, mint amilyen a mai 2-es vonal maga.

Egy régebbi, felhagyott pályaszakasz felsővezeték nélkül, a Zwötzener Strassén: itt járt a belváros felől a "régi" 2-es. Itt most a 25-ös busz jár a villamos helyett. Vele megyünk vissza a központi megállóba...

...ahol az átszállási kapcsolatok magasiskoláját mutatták be nekünk. A különböző irányból beérkező buszok megálltak a helyeiken, leállították a motoraikat, körülöttük néma csend. Majd megérkeznek a villamosok, mindkét irányból, az utasok le-felszállnak, átszállnak a buszokra. A villamosok elhagyják a terepet, majd mintegy vezényszóra, egyszerre beröffennek a motorok, becsukódnak az ajtók, majd az összes busz egyszerre elindul, ki-ki a maga irányába. Ez aztán a koreográfia!

Ugyanitt, a baloldali háztömb körül van egy hurokvágány-kapcsolat, a "központi fordítóhurok" (Zentrale Wendeschleife), amely egyben az új 1-es vonal Zwötzen felé menő ága is. Na nem a már látott, felhagyott zwötzeni pályához vezet, hanem csak attól nem messze.

Íme a végére két kép a régebbi fényezésű KT4D-kről, ezek még nem vínnyognak, mint a szaggatósok, hanem jó nagyokat kattannak a menetkontaktorok ejtésekor, mint általában a Tátrák. Hmmm, engem ez a fényezés a 4001-es T5C5 prototípus kocsi fényezésére emlékeztet, bár arról még nem láttam színes képet...

Végezetül egy kép az épülő 1-es Breitscheidstrasse-i szakaszáról, az igen dinamikusan haladó buszból (hamar ott is voltunk a főpályaudvarnál :-) ).

Hogy valami hiányzott az oldalról? Ja igen, a Gothaiak. Annak ellenére, hogy régen volt belőlük a városban, sajnos egyel se sikerült találkoznunk, hisz régebben még a nosztalgiaflottában sem tartottak meg egyet se. Ennek oka: a kis régi kocsiszínben "nem volt elegendő hely további múzeumi kocsik megőrzésére, (...) el kellett dönteni annak idején, hogy LOWA-típusú kocsit őrizzenek meg, vagy pedig Gothát". Mivel a múzeumi kocsinak kellett volna lennie a tartalék vontatónak is (és erre a feladatra egy kétirányú jármű jobban megfelel, a meglévő Gothai egyirányú volt), illetve Gothaiból szinte minden város megtartott párat (tehát később is hozzá lehetett jutni egyhez), LOWA-ból csak kevés maradt a volt NDK-ban (olvastam olyat, hogy szerkezetileg nem voltak olyan erősek, így nem csoda, hogy hamarabb selejtezték őket), ez utóbbi mellett döntöttek. A LOWA-n kívül még két régi MAN motorkocsit tartottak meg, de a jó hír: egy korábbi gerai kocsit vettek vissza Jénából, felújítás után ő is működni fog!

* A fénykép a Strassenbahnen zu Ulbrichts Zeiten / Trams in der DDR: Die 60er Jahre in Farbe című könyvből való, GeraMond kiadó (C) 2002

Folytatás: Erfurt: hova tűnt KT4??? >>>

A szöveget és a képeket Báti András készítette, kivéve ahol másként van feltűntetve (C) 2003-2004

Vissza     Tetejére     Fotóalbum     Főlap         Vendégkönyv