A MÁV és a GySEV 1047. sorozatú mozdonyai

A MÁV és a GySEV új villanymozdonyokat szerzett be. 6400 kW állandó teljesítmény (rövid ideig akár 10 000 lóerő), két áramnem (hogy az osztrák-német hálózaton is vontathasson a hazai mellett), és napjaink legsikeresebb univerzális mozdonya: a Siemens ES64U2, az osztrákoknál Taurus-ként nevezett mozdony. 10 darab Bika a MÁV-é, 5 a GySEV-é.

Képek a mozdonyokról egyenként itt >>>

Először is, legyen itt egy beszámoló az első magyar Siemens-gép első hazai üzemnapjáról. 2002. március végén, jó fél évvel a szerződés aláírása után, elindult Münchenből. 27-én Salzburg és Bécs között a menetrend szerinti IC 649 vonat elején haladt (a normál DB 101-est vontatva). Pár nappal később már Komáromban volt.

Itt várt első hazai vonatára: március 30-án kora délelőtt indult Budapestre, hisz az április 3-ai hivatalos bemutatóra a Nyugati pályaudvaron kerül sor.

Komáromtól a Budapest Keleti pályaudvarra induló 3817. számú személyvonatot továbbította, ez lett a magyar "Taurus"-ok által legelőször vontatott, menetrend szerinti MÁV vonat (megj.: Taurus az ÖBB által adott név, jogdíjas).

9 óra 36 perc: 8 perces késéssel elindult a vonat.

Tóvároskert: bejárat vörös jelző mellett, 15 km/h-val haladva.

Keresztezés a Liszt Ferenc Eurocityvel: osztrák mozdony német kocsikkal, német mozdony magyar vonattal, amiben szlovák kocsik vannak. :-) Szintén kereszteztük a Vogtlandbahn hazatérő Siemens Desiro bemutató vonatát.

A Vértes szikláinál.

Kelenföld előtt és után.

Ferencváros és Keleti között, egyszer az árnyékos, egyszer a napos oldalon.

Bejárat Keletibe. Ekkor még az ÖBB 1014-esei, a Sissi-k hozták Pestre a Bécs felől jövő nemzetközi vonatok egy részét (az Eurocityket biztosan).


Érkezés után.

Balra: a fék, jobbra: az előfogatolt mozdony.

Az új otthon felé indul, Ferencvárosba.


Ferencváros gépészeti főnökségen.

Az új srác az öregek közt. Ezek után hivatalos átadásra került sor 2002. április 3-án délelőtt, a Nyugati pályaudvaron. Erről láthatsz képeket a következő oldalon.

További képek: az átadás >>>

A szöveget és a képeket Báti András készítette, kivéve ahol másként van feltűntetve (C) 2002-2004

Vissza     Tetejére     Fotóalbum     Főlap         Vendégkönyv