Erfurt: hova tűnt KT4??? 2.

<<< Előzmények


Végre egy Combiné napsütésben, reklám nélkül. Tökéletes! :-)

Itt pedig, amire vártam, mert kifigyeltem: Erfurt első Combinoja, az első 100 százalékban alacsonypadlós kocsija. Rajta felirat: Üdvözöljük az első osztályon! Nohát, a futásjóságát ívben már korábban megismertem, különben is, a DB reklámosra másodosztály volt felrajzolva, pedig az is Combino volt! :-)

Persze a "nyugat" azért ide is betört, a villamosok ilyen induktív kábelkötegekkel tartják a kapcsolatot a központ, a váltóállító berendezések és a megállótáblák kiíróival is (na jó, a kábel pont nem látszik, mert le van takarva, talán a vandalizmus miatt is).

Vissza a Domplatzra, itt találkozok Mestskával, mert egy városnéző villamosozásra voltunk befizetve. Igen, bebiztosítottuk magunkat, hogy mindenképpen utazhassunk Gothai villamossal, méghozzá egy csuklóssal.

Na de hogy fog ezen az oszlopon átrontani???

"Természetesen" az oszlopok a villamos bejelentkezésére lesüllyeszthetők a talajba! A villamos egyébként eredetileg egy gothai-thüringiai erdei kocsi volt 206-os pályaszámon, egy 1965-ös építésű G4-65, majd 1994-ben került ide, mint 178-as pályaszámú nosztalgiakocsi. Úgy tűnik, Erfurt későn eszmélt rá, hogy éppen számukra épült először ilyen kocsi, és hiányzik a flottából!

A kocsi "B" vége.

Gyűlnek a nyugdíjasok. De tényleg, viccen kívül az utasok átlagéletkora kb. 70 év lehetett. Némelyikük békésen végigszundikálta az utazást :-)

A tuja végigdöcögött a város nevezetességei mellett, jó lassan, néhol többször is. Persze út közben kétszer is láttuk a síncsiszoló KT4-est, de mivel a városnéző döcögény nem állt meg, nem sikerült fotózni. Szembejött még a DB reklámos, "másodosztályú" Combino is. Utasszállító KT4-est pedig még továbbra sem láttam.

A jó másfél-két órás útnak a Futterstrassénál lett vége.

Hátul látható, hogy ennek is "Wartburglámpái" vannak :-)

Na tegyünk egy kis sétát vissza Angerbe. Ha nem látnád, ez egy híd! :-)

Na igen, kicsit olyan Firenzés a dolog (ha jól tudom, ott vannak ilyen hídra épült házak), ez itt a Krämerbrücke oldalról.

És Anger újra. Itt az előző városnéző tujánk keresi az útját a kocsiszíne felé, egy párszor még megfordul itt, amíg el nem megyünk Erfurtból.

És végre!!! Ja, nem, ez se utasszállító, csak valami szolgálati járat (Dienstfahrt). De azért jól látszik, hogy tárva nyílt ajtóknál se szállnak fel a "burgonyák" és a "birkák", azaz itt már vélhetően hozzászoktak az utasok, hogy az utastájékoztatás megbízható.

Tegnap éjszaka után ismét háromrészes Combinokat látunk, ráadásul csatolva! Most már kezdem érteni, hogy Erfurtnak nem csak azért lényeges az MGT6-ok után egy újabb, teljesen alacsonypadlós típust vásárolni, hogy statisztikailag kimutatható legyen a járműállomány egyre nagyobb, 57 százalékos alacsonypadlós hányada, hanem hogy a 14 db ötrészes és a 7 db háromrészes Combinok csatlásával rugalmasan alkalmazkodjanak az igényekhez. Mivel a KT4D-k is egy, két vagy háromkocsis szerelvényben közlekedtek eddig, a kb. 20 és 30 méteres kocsikból is kialakítható 20, 30, 40 vagy 50 méter hosszú szerelvény (ennél hosszabb a megállókba nem fér). A 20 méteres kocsik (a Bambino-k) éjszaka járnak egyedül, ez már csak azért is energiatakarékosabb, mert négy helyett csak két tengely hajtott a hosszú Combinoval összehasonlítva (nem úgy, mint Nordhausenben, ahol a négytengelyes Bambino-nak is mindegyik tengelye hajtott, valószínűleg a terepviszonyok miatt).

Egy kép azoknak, akik a budapesti nagykörúti villamosközlekedés jövőjét csakis 53 méter hosszú, egykocsis Combinokban látják.

Ismét egy ötrészes Combino jön nyugat felől.

És iiggeeennn! Egy csatolt KT4D forgalomban, a 3-ason halad Europaplatz felé! Végre! :-)

Sőt, a végére még ilyen is maradt. A 16 db MGT6-D közül néhány bizony kétirányú, kétoldali ajtós kivitelben készült, hogy forgalmi akadály esetén is vissza lehessen őket fordítani hurokvágány létesítése vagy használata nélkül. Na, ennyi éppen belefért az időnkbe, indult a vonatunk egy újabb nagyüzem, Drezda felé!

Folytatás: Drezda: a hosszú, a még hosszabb, a leghosszabb és a kék >>>

A szöveget és a képeket Báti András készítette, kivéve ahol másként van feltűntetve (C) 2003

Vissza     Tetejére     Fotóalbum     Főlap         Vendégkönyv