<<< Előzmények: Bécs: Tramwaytag 2005.

Darmstadt: gőztramwayozás a "Bélvárosban" 1.

Nem, nem elírás, Darmstadt magyarra fordítva csakugyan ezt jelenti. De ha ránézünk Németország térképére, és Észak-Rajna-Vesztfália környékén megtaláljuk Essen-t (=enni), Dortmundot (=ott, száj), Hamm-ot (ezt le se kell fordítani), nem is csoda, ha az ország alsó felén már a beleknél tartunk. Ezeknek a németeknek fontos dolog lehet az emésztés. Kíváncsi vagyok, Németország déli határvidékén van-e a tápcsatorna másik végét megjelölő nevű település is... :-)

Nem is tudom, volt-e már itt olyan beszámoló, ami nem a főpályaudvarnál indult, tegyük hát most is ezt, a Platz der Deutschen Einheit-en (A Német Egység terén) vagyunk. A villamosvágányokat éppen építgetik, több vonal is terelve jár most.

És már itt is egy LHB Alstom - ADTranz építésű alacsonypadlós kocsi a 3-ason. Ez ugyanaz a típus, mint ami Magdeburgban is jár, viszont itt a cégen belül ST13 típusjelet (sorozatjelet) kapott.

A másik irányból egy M.A.N büdösbusz érkezik, baloldalt néhány villamosmániás látható. Valószínűleg itt lesz majd a végleges villamosmegálló, a sínek itt a járda mellé húzódnak le, a gépkocsiforgalom kikerüli majd őket.

Fel is szállok a 9872-es pályaszámú LHB csuklósra, majd itt, Kennedyplatzon, pontosabban a Rheinstrasse/Neckarstrasse megállóban várok egy 8-asra.

Ugyan ez is egy forgalmas átszállóhely, az igazi mégiscsak a háttérben látható Luisenplatz, a tornyával együtt. De mivel első és legfontosabb célom a város egyik villamosvasúti attrakciója, a gőztramway, először dél felé indulok, Eberstadt városrészbe. A Luisenplatzra majd a későbbiekben még visszatérek.

A 9425. psz. LHB - ABB építésű alacsonypadlós pótkocsiba ülök, amelyet a 8213. psz. magaspadlós, csuklós motorkocsi vontat (hátha pályaszám-rajongók is olvassák ezt :-) ).

Az alacsonypadlós pót belső tere igen szűk, tekintve hogy forgóvázas, ráadásul méternyomtávú, így elég nagy helyet foglalnak el benne a futóművet takaró dobozok, csakúgy, mint a Lipcsében már látott kocsinál.

A kocsiban térfigyelő biztonsági kamerák nézegetik az utasokat. A megfigyelt környezet igen érdekesen tükröződik vissza a gömbölyű üvegburkolatról. :-)

A hosszú-hosszú, szinte nyílegyenes út végén megérkezünk Darmstadt-Eberstadt Frankenstein megállóba, innen indul majd a gőzvontatású különvonat is...

...pontosabban, nagy sistergések közepette, éppen most érkezik ide az előző menetről.

Miután leteszi az utasokat, visszatolat az 1-es, 6-os (gyorsjáratú), és 7-es villamosok felszállóhelyén keresztül azok hurokvágányára, amely már egy kocsiszín területén található. Természetesen vasárnap ezek a járatok vagy nem járnak, vagy nem ütközik a menetrendjük a különvonatéval, így nem zavarják egymást. Ja igen, a gyorsjáratú 6-os: itt nem arról van szó, hogy kerülővágányokkal előzi meg a többi járatot, csupán ügyes menetrendtervezésről: az alapjáratok indulásai közt indul úgy, hogy néhány, kisebb forgalmú megállót kihagy, így gyorsabb, viszont nem éri még utol az előtte haladó másik villamost. Ilyen van többek közt Potsdamban és Brémában is.

A kocsiszín területére bárki, a gőzös iránt érdeklődő bemerészkedhetett. A hurokvágány mellől követtem el egy pár fotót a bent pihenő kocsikról. Itt egy hírdetőoszlop látható, 9856-os pályaszámmal, amiben egy LHB villamos található. De tényleg, alapvetően nem vagyok a teljes reklámok ellensége, de ez azért túlmegy egy határon...

További villamosok pihennek a csarnok mellett: egy alacsonypadlós csuklós motorkocsiból (ST13 sorozat, LHB, 1998.) és hozzáillő, szintén alacsonypadlós pótkocsijából (SB9 sorozat, LHB, 1994-1995.) álló szerelvény, illetve kettő a HEAG MOBILO társaság magaspadlós kocsijaiból: egy nyolctengelyes, háromrészes (ST12, Waggon-Union, 1990-1991.) és egy hattengelyes, kétrészes csuklós (ST10/ST11, Waggon-Union, 1976/1982.) látható. Sajnos gömbölyű DÜWAG-klasszikusokkal (nem, ez nem egy zenekar :-) ) már nem találkoztam, ezen a képen a mai teljes típusválaszték szerepel.

De nézzük most inkább főszereplőnket, a gőzvontatású vonatot. Ehhez egy kis segítségemre lesz a szervező, a Darmstadt-Kranichstein-i Vasúti Múzeum kiadványa, melyet a vonaton kapott mindenki, de a HEAG honlapjáról is letölthető.

A 4-es pályaszámú kocsit 1914-ben az SEG számára építették (a Süddeutschen Eisenbahngesellschaft építette ki a Darmstadt környéki vonalakat is, a kocsi a Mannheim-Heidelberg-Weinheim vonalukra épült, ma OEG), mint sínszállító utánfutót. 2000-től 2003-ig erre az alvázra épült fel, 1886-os tervek alapján egy személykocsi felépítmény.

A 101-es kocsi szintén az SEG-nek épült 1899-ben, nyitott teherkocsiként. Darmstadtba került, 1959-ig piaci kocsiként használták. 1998-ban került a Vasúti Múzeumba, ahol félig nyitott személykocsivá építették át.

A 100-askát egy Mainz-i munkakocsi alvázára építették, aki már régebb óta a Múzeum tulajdona volt. Mintaképéül az egykori darmstadti, félig nyitott nyári kocsik szolgáltak.

A 301-es kocsi az egyetlen eredeti jármű a vonatban, ami a helyi gőzvasútról megmaradt. Eredetileg személykocsi volt, az évek során piaci- és munkakocsivá építették át. Ő a HEAG, a közlekedési társaság tulajdona, tőle bérli a Múzeum. Ja, hogy miféle piaci kocsikról beszélek? Nos, a múlt század elején ezek a kocsik szállították a griesheimi kofák portékáját, zöldséges- és gyümölcsöskosaraikat a darmstadti piacra.

Időközben gőzösünk, Tüzes Éliás (Der Feurige Elias) is elkezdte oltani szomját. A hatás érdekében még egy vízdarut is építettek a villamosok hurokvágánya mellé. A mozdonyt 1919-ben építették a Philipp Holzmann AG-nél (igaz, a gyári tábláján Henschel & Sohn, Cassel szerepel), az akkor iparvasútaknál szokásos 900 mm-es nyomtávval (pl. a linzi villamos ma is ilyen nyomtávú). Rudolph Langeloth vasútmérnök mentette meg a mozdonyt a lángvágók elől, mely ezután teljes felújítást, méternyomtávú futóművet kapott, így a korabeli darmstadti gőzösökkel megegyező megjelenése lett, és használható a mai villamosvágányokon is.

Ezek után kezdődik a szénszerelés, pontosabban néhány vödör szén a mozdonyba ürül. :-)

Amíg a következő menetre várunk, folyik a napi munka a kocsiszínben: egy szerelvény éppen kidugta az orrát a csarnokból, majd mint a medve, megijedve árnyékától, gyorsan vissza is ment. Vagy nem is az árnyékától, hanem a rossz fotózási fényviszonyoktól? :-)

Folytatás >>>

A szöveget és a képeket Báti András készítette, kivéve ahol másként van feltűntetve (C) 2005

Vissza     Tetejére     Fotóalbum     Főlap         Vendégkönyv